Skip to content
meer weten?

veelgestelde vragen

Ben ik klaar voor een certificaat als ik de Milieubarometer invul?

Nee, de Milieubarometer ondersteunt alleen bij een aantal CO2 en milieu-onderdelen van certificaten.

Kan ik de auditor mee laten kijken in de Milieubarometer?

Ja, dat kan zeker. Er is geen limiet op het aantal gebruikers binnen een account en door de auditor alleen ‘leesrechten’ te geven kan hij meekijken.

Kan ik mijn CO2-footprint ook per half jaar rapporteren?

Ja, halfjaar rapportages kunnen met de Milieubarometer gemaakt worden. Het kan zelfs per tertiaal en kwartaal, als dat gevraagd wordt voor interne communicatie.

Kan ik mijn CO2-footprint publiceren en extern communiceren?

Transparantie is belangrijk en het openbaar maken van je CO₂-footprint is dan ook een eis van de CO₂-Prestatieladder. Met de Milieubarometer kan je losse grafieken of complete pdf-rapporten downloaden. Ruim 800 vestigingen publiceerden hun CO₂-uitstoot in de lijst van openbare CO₂-footprints

Kan ik scope 3 in de CO2-footprint verbergen?

Ja, in de tabel van de CO₂-footprint kan je bij de CO₂-Prestatieladderview scope 3 verbergen.

Is de Milieubarometer internationaal bruikbaar?

De Milieubarometer is zeker internationaal bruikbaar als milieumonitor en CO₂-footprint instrument. Hij wordt dan ook door multinationals gebruikt voor zowel hun vestiging in Nederland als voor vestigingen in Europa en de rest van de wereld.

De Milieubarometer (Envirometer in het Engels) is compleet tweetalig Engels-Nederlands. Een gebruiker kan ieder moment van taal switchen, ook de rapporten zijn in het Engels.

De Milieu- en CO₂-factoren zijn Nederlands van oorsprong, maar de CO₂-factoren kan je zelf aanpassen voor vestigingen in het buitenland.

Aan welke eisen moet je organisatie voldoen om de CO2-prestatieladder te behalen?

Voor de CO₂-Prestatieladder moet je, afhankelijk van het niveau dat je wilt behalen, nog aan diverse andere eisen voldoen zoals een rapportage over je footprint, een CO₂-reductieplan of bijvoorbeeld communiceren over je voortgang. Stichting Stimular ondersteunt bedrijven bij certificeren voor de CO₂-Prestatieladder

Hoe kunnen we ons als organisatie op de CSRD voorbereiden?

Eind juli 2023 zijn de rapportage-eisen bekend gemaakt in de vorm van de ESRS (European Sustainability Reporting Standard). Bedrijven die op basis van GRI (Global Reporting Initiative) rapporteren hebben al een stevige basis voor de ESRS, al zullen ook zij meestal nog flinke uitdagingen hebben om aan deze standaard te voldoen. Voor alle bedrijven is het raadzaam nu te beginnen met de voorbereidingen om begin 2026 een ESG-rapportage te kunnen toevoegen aan het bestuursverslag.

Lees meer over alle onderdelen van CSRD op de website van de Sociaal-economische Raad (SER)

Is het voldoende om alleen de Milieubarometer in te vullen om de ISO 14001 te behalen?

Verwar de Milieubarometer niet met een milieuaspectenregister. Ook als je de Milieubarometer gebruikt, blijft het voor het behalen van de ISO 14001 norm nodig om een register van alle milieuaspecten van jouw activiteiten, producten en diensten op te stellen.

Lees meer over alle onderdelen van ISO 14001 in de ISO 14001 norm

Waar moet een groot bedrijf rekening mee houden?

Grote bedrijven (> 500 fte) moeten ook hun totale scope 3 uitstoot meten, van een doel voorzien en rapporteren over de voortgang. Voor een scope 3 analyse biedt stichting Stimular aanvullende ondersteuning.

Lees meer over alle onderdelen van SBTi op de website van het Science Based Targets initiative.

Welke bronnen kan ik nog meer raadplegen over deze standaarden?

Lees meer over alle onderdelen van:

Bij De MVOWijzer(SER) voor MKB-bedrijven is meten en monitoren van MVO-activiteiten een verdiepend thema waarvoor de Milieubarometer wordt aanbevolen.