Zeelandia gebruikt de Milieubarometer internationaal
Als internationaal opererend bedrijf is Zeelandia blij met de mogelijkheden die de Milieubarometer biedt om hun milieu-impact te meten en monitoren, ook bij hun vestigingen in het buitenland.
Over Zeelandia
Zeelandia is een internationale producent van grondstoffen voor bakkerijen. Het familiebedrijf bestaat ruim 120 jaar. De hoofdvestiging is in Zierikzee, waar ongeveer 430 medewerkers werken. Daarnaast opereren ze in ruim 30 landen over de hele wereld, met daarbij meerdere vestigingen.
MVO belangrijk fundament
Voor Zeelandia is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een belangrijk fundament van de bedrijfsvoering. Het is het uitgangspunt voor een duurzame toekomst, niet alleen van hun bedrijf maar ook van de omgeving waar het onderdeel van is.
Ze gebruiken al meerdere jaren de Milieubarometer om hun milieu-impact te monitoren en te managen. In hun MVO-rapportage (CSR-report) gebruikt Zeelandia de grafieken uit de Milieubarometer die voor dat doel zijn omgezet in hun eigen huisstijl.
Internationale input met de Envirometer
In het CSR-report staat de wereldwijde milieu-impact van het bedrijf. De internationale vestigingen van Zeelandia worden aangemoedigd om ook hun milieugegevens in te vullen, zodat er een compleet beeld komt van de impact van het gehele bedrijf. De niet-Nederlandse collega’s switchen hiervoor eenvoudig naar de Engelse vertaling van de Milieubarometer, de Envirometer. Omdat de tool volledig via internet beschikbaar is, kan er wereldwijd gebruik van worden gemaakt.
Ongesorteerd afval
Zeelandia is zich bewust van de milieu-impact door voedselverlies in de rest van de keten en andere keteneffecten. Er wordt zorgvuldig gekeken naar het afval. Het totale afval van de Zeelandia fabrieken vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie. Het volume van ongesorteerd afval daalde in 2021 naar 14% van alle afval. In 2023 wil Zeelandia dit aandeel reduceren naar minder dan 10%. Gesorteerd afval kan beter worden ingezet voor hergebruik.
Waterstof in plaats van aardgas
De volgende belangrijke verduurzaming van energie wordt de vermindering van het aardgasverbruik. Op Schouwen-Duiveland wordt gebouwd aan een waterstofstation. De waterstof duurzaam wordt geproduceerd met overtollige wind- en zonne-energie. Door de grote industriële stoomketel aan te sluiten op deze waterstofinstallatie kan het aardgasverbruik worden gereduceerd met 550.000 m3 per jaar. De kleinere ketels worden daarna ook aangesloten op het waterstofnetwerk, wanneer die aan vervanging toe zijn.
Dankzij de Envirometer heeft de Corporate organisatie van Zeelandia weer een mooi duurzaamheidverslag kunnen publiceren.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.