Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.
Energietransitie
Opvallend is de dalende trend in het energieverbruik. Zowel het elektriciteitsverbruik als het aardgasverbruik laat een duidelijke daling zien. Dit is goed nieuws voor de energietransitie en toont dat zorgorganisaties serieus werk maken van de verduurzaming. Het elektriciteitsverbruik daalde 5 tot 10% en het aardgasverbruik zelfs 10 tot 30%. Vooral de ggz lijkt een inhaalslag gemaakt te hebben op het verduurzaming van het vastgoed.
Circulaire economie
Het reduceren en beter scheiden van afval lijkt nog niet goed op gang gekomen. De vergelijking met eerdere jaren laat zien dat het afval na een periode van toename tijdens covid weer terug is op het niveau van 2018. Het percentage ongesorteerd bedrijfsafval en totale afvalstromen per bed of medewerker zijn niet significant afgenomen. Dit benadrukt het belang van meer, gestructureerde actie op alle stappen van de R-ladder in de zorg.
Vervoer
Een kwart tot bijna de helft van de milieu-impact van de zorgorganisaties zit in het vervoer. Met name het woon-werkverkeer is groot. De ziekenhuizen brengen in toenemende mate het bezoekersverkeer in kaart. In de Milieubarometer wordt daarom vanaf dit jaar voor ziekenhuizen een tweede gemiddelde beschikbaar gesteld waartegen organisaties hun eigen gegevens kunnen leggen.
Verdiepende analyse
Komende tijd gaan MPZ en Stimular aan de slag met een verdiepende analyse. De benchmarkresultaten worden daarvoor onder andere naast de resultaten van de CO₂-routekaart aanpak gelegd. Voor deze aanpak maken zorgorganisaties een eigen route naar Parisproof in 2050 en aardgasvrij vastgoed. Ook de warmere winters spelen een rol in de duiding van de cijfers.
Deelname aan de benchmark
Tientallen zorgorganisaties (met in totaal honderden zorglocaties) deden via de werkgroepen monitoring van Milieuplatform Zorg mee met de benchmark. Stimular dankt alle organisaties voor hun inzet, vaak al vele jaren.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Hoe zit het met scope 1-2-3?
Als wetenschappelijke basis voor CO2-footprinting dient het internationale Greenhouse Gas Protocol (GHG-Protocol). Deze schrijft voor dat bedrijven hun emissies in drie scopes rapporteren. Stimular-adviseur Marc Herberigs licht in dit blog de drie scopes toe. Wat betekenen deze en hoe kan je hier als ondernemer op acteren en over rapporteren?