Skip to content
Nieuwsbericht

Van energiebesparing tot eiwittransitie

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel leren we meer over hoe het Tergooi MC de Milieubarometer inzet sinds 2007.

Tijdens het interview met Hildy Treffers en Lesley Reckman van het Tergooi MC ziekenhuis blijkt al snel dat zij gedreven werken aan hun duurzame ambities. Ze zijn al sinds 2007 actief met de Milieubarometer.

Al 17 jaar betrouwbaar inzicht

Hoewel werken aan het verduurzamen van je organisatie in deze tijd steeds meer wordt verwacht speelde dat in 2007 nog niet zoals nu. Toch besloten ze bij het Tergooi MC ziekenhuis hiermee aan de slag te gaan. Als ziekenhuis kun je vooral op energiegebied veel geld besparen als je goed weet te verduurzamen. De organisatie had daardoor diverse aanleidingen om met de Milieubarometer aan de slag te gaan.

“Het was toen al een tool die op een relatief eenvoudige manier je cijfers samenvoegde, waardoor je op een mooie manier kon zien wat je verbruik is. Zo konden we doelgericht aan de slag om onze milieu-footprint te verlagen.”

Werken met de Milieubarometer stelde hen in staat om inzicht te krijgen in wat prioriteit heeft en ook om intern mensen erbij te betrekken, zodat iedereen begrijpt wat er gedaan moet worden. Omdat de organisatie de tool langdurig gebruikt, zien ze waar ze milieuwinst en CO₂-reducties behalen en hebben behaald. Dit zorgt intern voor bevestiging dat de stappen die gezet worden effect hebben.

Meerjarengrafiek Tergooi

Bron: Milieubarometer

Waar komt deze ambitie vandaan?

Het enthousiasme en de ambitie van de organisatie komt ook voort doordat ze zijn aangesloten bij branchevereniging Milieu Platform Zorgsector (MPZ). MPZ helpt al 30 jaar de zorg te verduurzamen. Hildy Treffers is voorzitter van de werkgroep monitoring van Milieuthermometer Zorg, dat ook onderdeel is van MPZ. Zij introduceerde de tool binnen de Tergooi MC.

“Het mooie is dat we met de Milieubarometer, wanneer we onze impact op de juiste manier in kaart brengen, veel meer knoppen hebben om aan te draaien om de milieu- en CO₂-footprint te verlagen. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik hier in 2007 mee ben begonnen.”

Hoewel het Tergooi MC misschien geen doorsnee gebruiker van de Milieubarometer is, kunnen we veel inspiratie opdoen uit hoe de organisatie werkt aan haar duurzame ambities en hoe de tool heeft geholpen om praktische stappen te verwezenlijken.

Volgende stappen: mobiliteit, eiwittransitie en gedrag

Door de behaalde dalingen zien ze ook een verschuiving in de prioriteiten waarop ze zich kunnen richten. Zo verschuift hun aandacht van gasverbruik naar onder andere mobiliteit, iets wat de Milieubarometer mooi inzichtelijk maakt.

“Het nieuwe pand is perfect. Nu gaan we aan de slag met het gedrag. Denk aan het stimuleren van fietsen en de eiwittransitie. Uiteindelijk is de Milieubarometer gewoon een middel waarmee je samen naar dat doel kunt toewerken. Het mooie aan deze tool is dat je iets hebt om te laten zien dat de duurzame stappen die je zet werken, en dat de enorme hoeveelheid cijfers helder wordt gemaakt.”

Ook in de komende jaren zal het Tergooi MC ziekenhuis zich blijven inzetten om te verduurzamen en hun milieu-footprint verder te verlagen.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Praktijkvoorbeeld / Lees Verder

Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

Nieuwsbericht / Lees Verder

Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Tips / Lees Verder