Skip to content
Nieuwsbericht

Teruggeleverde stroom levert geen CO₂-aftrek meer

Vanaf 29 april 2022 heeft teruggeleverde groene stroom in de Milieubarometer een factor van 0 kg CO2/kWh in plaats van een negatieve factor ter hoogte van grijze stroom. Dit is met terugwerkende kracht doorgevoerd, dus heeft ook effect op oude jaren. Vul je teruggeleverde stroom in dan is de CO₂-footprint in de Milieubarometer hoger dan voorheen.

Toen Stichting Stimular, jaren geleden, teruggeleverde groene stroom aan de Milieubarometer toevoegde leek het logisch dat je een ‘beloning’ kreeg in je CO₂-footprint voor het leveren van groene stroom aan het elektriciteitsnet. Dus bracht teruggeleverde zonnestroom een aftrek op je eigen CO₂-footprint. Destijds werd er meestal ook maar weinig groene stroom teruggeleverd en vrijwel nooit meer dan het bedrijf zelf aan stroom verbruikte. Nu blijkt dat dat een verkeerde keuze was.

Waarom geen CO₂-aftrek meer voor teruggeleverde stroom?

Nu dit is aangepast:

Advies hoe om te gaan met deze wijziging

Heb je een of meer jaren teruggeleverde zonnestroom ingevuld dan is je CO₂-uitstoot voor elektriciteit nu hoger geworden. Hieronder wat tips hoe daarmee om te gaan.

Het berekenen van een CO₂-footprint is hiermee verbeterd, in lijn met het GHG protocol en het invullen is logischer (en daardoor makkelijker) geworden zeker voor bedrijven die meer groene stroom produceren dan ze zelf gebruiken.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Tips / Lees Verder

Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Praktijkvoorbeeld / Lees Verder

Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

Nieuwsbericht / Lees Verder