Skip to content
Nieuwsbericht

Teruggeleverde stroom levert geen CO₂‑aftrek meer

Vanaf 29 april 2022 heeft teruggeleverde groene stroom in de Milieubarometer een factor van 0 kg CO₂/kWh in plaats van een negatieve factor ter hoogte van grijze stroom. Dit is met terugwerkende kracht doorgevoerd, dus heeft ook effect op oude jaren. Vul je teruggeleverde stroom in dan is de CO₂‑footprint in de Milieubarometer hoger dan voorheen.

Toen Stichting Stimular, jaren geleden, teruggeleverde groene stroom aan de Milieubarometer toevoegde leek het logisch dat je een ‘beloning’ kreeg in je CO₂‑footprint voor het leveren van groene stroom aan het elektriciteitsnet. Dus bracht teruggeleverde zonnestroom een aftrek op je eigen CO₂‑footprint. Destijds werd er meestal ook maar weinig groene stroom teruggeleverd en vrijwel nooit meer dan het bedrijf zelf aan stroom verbruikte. Nu blijkt dat dat een verkeerde keuze was.

Waarom geen CO₂‑aftrek meer voor teruggeleverde stroom?

Nu dit is aangepast:

Advies hoe om te gaan met deze wijziging

Heb je een of meer jaren teruggeleverde zonnestroom ingevuld dan is je CO₂‑uitstoot voor elektriciteit nu hoger geworden. Hieronder wat tips hoe daarmee om te gaan.

Het berekenen van een CO₂‑footprint is hiermee verbeterd, in lijn met het GHG protocol en het invullen is logischer (en daardoor makkelijker) geworden zeker voor bedrijven die meer groene stroom produceren dan ze zelf gebruiken.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
Aanmelden voor co2-footprint berekening via Milieubarometer
Impact van eigen kantoren woningcorporaties licht gedaald

Voor het zevende jaar op rij kwam de benchmarkgroep woningcorporaties bij elkaar om inzicht te krijgen in de milieuprestaties van hun kantoorgebouwen met behulp van de Milieubarometer. Een mooie kans om van elkaar te leren én te zien waar nog winst te behalen valt.

17 juli 2025 / Praktijkvoorbeeld / Lees Verder
CO₂, energie en afval voor rapportage standaard VSME

Wil je rapporteren volgens de vrijwillige standaard VSME voor kleine bedrijven die niet aan de CSRD hoeven te voldoen? De VSME-standaard ondersteunt je bij het verzamelen en rapporteren van de duurzaamheidsinformatie die grote opdrachtgevers, klanten en financiers van je kunnen vragen. Lees hoe de Milieubarometer een deel van de VSME-data voor jou op een rij kan zetten.

16 juli 2025 / Tips / Lees Verder
Gratis abonnement in 25 gemmenten
Gratis startabonnement nu in 25 gemeenten

Maar liefst 12 gemeenten uit Omgevingsdienst West-Holland (regio Leiden) hebben zich aangesloten en staan nu vermeld op de aanmeldpagina voor gratis startaanbod.

18 juni 2025 / Nieuwsbericht / Lees Verder