Teruggeleverde stroom levert geen CO₂-aftrek meer
Vanaf 29 april 2022 heeft teruggeleverde groene stroom in de Milieubarometer een factor van 0 kg CO2/kWh in plaats van een negatieve factor ter hoogte van grijze stroom. Dit is met terugwerkende kracht doorgevoerd, dus heeft ook effect op oude jaren. Vul je teruggeleverde stroom in dan is de CO₂-footprint in de Milieubarometer hoger dan voorheen.
Toen Stichting Stimular, jaren geleden, teruggeleverde groene stroom aan de Milieubarometer toevoegde leek het logisch dat je een ‘beloning’ kreeg in je CO₂-footprint voor het leveren van groene stroom aan het elektriciteitsnet. Dus bracht teruggeleverde zonnestroom een aftrek op je eigen CO₂-footprint. Destijds werd er meestal ook maar weinig groene stroom teruggeleverd en vrijwel nooit meer dan het bedrijf zelf aan stroom verbruikte. Nu blijkt dat dat een verkeerde keuze was.
Waarom geen CO₂-aftrek meer voor teruggeleverde stroom?
- Door het terugleveren van groene stroom aan het net ben je leverancier van groene stroom geworden. Dat is geen onderdeel van jouw interne bedrijfsvoering en dus geen onderdeel van je eigen CO₂-footprint.
- Als je stroom teruglevert verkoop je ook de Garanties van Oorsprong (GvO) van jouw stroom. Je leverancier zal de door jou geleverde groene stroom als groene stroom verkopen aan een derde. De milieuwinst van de groene stroom is daarom voor de klant van het energiebedrijf.
Nu dit is aangepast:
- is de Milieubarometer in lijn met het internationale GHG protocol (GreenHouseGas) en ISO 14064 die zeggen dat de aan het elektriciteitsnet teruggeleverde groene stroom, niet als CO₂-reductie moet tellen.
- is invullen van de teruggeleverde groene stroom makkelijker en eenduidiger (tot nu toe stond er in de toelichting van het item dat je bij terugleveren niet meer moest invullen dan je verbruikte).
- kloppen berekeningen van CO₂-footprint en kengetallen in de Milieubarometer beter en loop je geen risico op een netto negatieve CO₂-uitstoot in je footprint of kengetal.
- is er extra stimulans om zelf opgewekte duurzame stroom zo veel mogelijk zelf te gebruiken.
Advies hoe om te gaan met deze wijziging
Heb je een of meer jaren teruggeleverde zonnestroom ingevuld dan is je CO₂-uitstoot voor elektriciteit nu hoger geworden. Hieronder wat tips hoe daarmee om te gaan.
- Heb je 100% groene stroom en had je ‘waarvan groene stroom’ beperkt tot de netto ingekochte stroom (ingekocht-teruggeleverd) dan klopte de berekening eerst wel, maar nu niet meer. Om het nu weer te laten kloppen vul je bij ‘waarvan groene stroom’ weer de totaal ingekochte stroom in in plaats van de netto ingekochte stroom.
- Heb je grijze stroom en teruggeleverde zonnestroom ingevuld, dan is de berekening aangepast en klopt die nu dus beter.
- Heb je vanuit de Milieubarometer CO2-footprints gepubliceerd dan wijzigen die niet vanzelf. Wil je een ‘openbare footprint’ aanpassen: eerst even ‘het delen stoppen’ en daarna opnieuw delen.
- Heb je bij ingekochte stroom de netto ingekochte stroom ingevuld (ingekocht minus teruggeleverd) dan reken je nog wel met een negatieve CO₂-factor voor teruggeleverde stroom. Je kunt dat corrigeren door de netto stroom op te splitsen in ingekochte en teruggeleverde stroom.
Het berekenen van een CO₂-footprint is hiermee verbeterd, in lijn met het GHG protocol en het invullen is logischer (en daardoor makkelijker) geworden zeker voor bedrijven die meer groene stroom produceren dan ze zelf gebruiken.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Van energiebesparing tot eiwittransitie
Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel leren we meer over hoe het Tergooi MC de Milieubarometer inzet sinds 2007.
Nieuwe scope 3 features
Steeds meer organisaties krijgen de vraag om naast scope 1 en 2 ook hun scope 3 uitstoot in kaart te brengen. Met de nieuwe features van de Milieubarometer kan je scope 3 nauwkeuriger invullen en de resultaten presenteren volgens de regels van het GHG-Protocol, de CSRD en de CO2-Prestatieladder.
Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool
Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.