Skip to content
Praktijkvoorbeeld

Praktijkvoorbeeld: VPRO op weg naar klimaatneutraal

Wim Amels, partnerships coördinator bij de VPRO, geeft in een persoonlijk blog zijn kijk op het vergroeningspad dat de VPRO bewandelt op weg naar klimaatneutraal.

“Dit jaar zitten de CO2-prestaties van de VPRO voor het eerst in het jaarverslag. Jazeker, noem ons maar deugneusjes op een carbon budget. Ik gun deze geuzennaam iedereen! De conclusie? Er waait een steeds groenere wind door de VPRO. Hier mijn eigen versie van het groene jaarverslag.

Ten opzichte van 2019 is onze uitstoot gedaald, maar ten opzichte van het pandemiejaar 2020 is ze weer gestegen. Dit komt grotendeels door het stuwmeer aan zakelijke vluchten voor producties dat is ontstaan door lockdowns. De prognose voor 2022 is dat we weer verder zullen dalen in uitstoot. Maar om er maar niet omheen te draaien; we vliegen ook in 2022 waarschijnlijk veel, graag en ver. Daar gaan we mee aan de slag. Maar ook gaan een aantal zaken de goede kant op.

Acties in 2021 (hieronder iets meer uitgewerkt voor de liefhebber)

Gepland in 2022

Een voor allen
Wat mij opvalt in de hele discussie over verduurzaming is dat vragen om systeemverandering soms kan verlammen, en dat individuele actie energie geeft, maar kan voelen als dweilen met de kraan open. Wat mij betreft heb je beiden nodig. Een bedrijf vergroenen zit een beetje tussen het individu en een systeem in. Een soort meso-transitie. Omdat we ook veel uitwisselen met andere omroepen ontstaat er een groter ecosysteem.

Een gedreven groen team bestaande uit Elleke Claessen, Mattijs de Ruijter, Malou Wagenmaker, Ute Seela, Gijs Meijer, Eline Makker, Elmar Veerman en Marlijn Bouwman is naast en tijdens hun werk met de verdere vergroening van de VPRO bezig. Uiteraard gemandateerd door het MT en de directie van de VPRO met bijbehorend budget. Dagelijks lopen we tegen de realiteit aan van hoe we na jaren produceren gewend zijn dingen te doen, merken we soms cognitieve dissonantie als we onszelf en producties bevragen op bestaande werkwijzen. En zien we ook de praktische onhaalbaarheid van sommige zaken. Als we in het buitenland verhalen willen maken, wil je dan echt drie dagen in de trein zitten voor één draaidag? Hoe betrouwbaar is een lokale geluidsman die je nog niet kent? En is dat één vliegticket minder waard?
Ik ben blij om onderdeel te zijn van dit team. Samen creëren we energie en bevragen we hoe de dingen gaan bij de VPRO. En die energie gebruiken we dan weer om ook een bijdrage te leveren aan mogelijke systeemverandering, denk aan onze inspanningen om ons pensioenfonds te bewegen duurzamer te beleggen.

Doe dan!

Groene Stroom
Door de overstap naar 100% groene windenergie in september hebben we op het gebied van elektriciteit een behoorlijke CO2-reductie gerealiseerd. Uiteraard kun je dit het laaghangend fruit noemen. Je hoeft alleen maar een knop om te zetten. Toch is het voor een groot bedrijf wel een jaarlijks terugkerende kostenpostverzwaring die je moet doen gezien het hoge stroomverbruik van ons pand, servers (die net zijn geoptimaliseerd op stroomverbruik) en edit-studio’s.

Groene subsidiepot
In het najaar is gestart met een groene subsidiepot voor redacties die duurzame reisoplossingen willen toepassen binnen hun producties en die daardoor meer geld en tijd kwijt zijn. Voor dit project was er een wat grotere aanlooptijd nodig, en de praktijk van internationaal reizen voor crews met veel spullen is toch dat vliegen ook op korte afstanden helaas toch nog altijd wint. Spin off hiervan is dat we nu inventariseren of twee elektrische lease-auto’s voor producties rond te krijgen is.

Woon-werkverkeer
In de zomer is er een pilot gestart met Swapfiets e-bikes om te kijken of medewerkers groener en gezonder naar kantoor willen en kunnen komen. Van de pilot is door ongeveer een kwart van het personeel gebruik gemaakt, en is positief geëvalueerd. Toch vinden medewerkers keuzevrijheid voor het type fiets belangrijk. Dit vormde de opmaat naar structureel beleid per 2022. We gaan de aanschafvergoeding voor e-bikes en speedpadelecs aanzienlijk verruimen en groener reizen (OV of elektrisch rijden) meer belonen per kilometer dan benzineauto’s. Daarnaast vormt structureel thuiswerken onderdeel van de maatregelen.

CO2 meten per productie
Ook is in 2021 het besluit genomen om de CO2-calculatietool albert verplicht te stellen voor alle individuele redacties. Dit betekent dat vanaf 2022 alle programma’s een scan zullen doen van hun productie op het gebied van CO2-uitstoot, een carbon neutral workshop volgen en met een eigen carbon actieplan komen om tot besparingen en verbeteringen te komen. Dit ook om groen bewustzijn tijdens de verschillende stadia van een productieproces te verhogen.

CO2-compensatie
Naast CO2-reductie hebben we ook besloten te werken met CO2-compensatie. Tot 2026 compenseren we de CO2-uitstoot van onze intercontinentale vluchten. Er is over CO2-compensatie veel te zeggen. Voor de VPRO staat voorop dat reductie de absolute focus moet hebben, het nooit tot greenwashing moet leiden en dat we bij CO2-compensatie vooral op climate equity willen letten. Een eerlijke prijs voor plekken waar Klimaatverandering al veel duidelijker te merken is. Door het maken van een afwegingskader zijn we uitgekomen bij een solide Nederlandse partner hiervoor; het Fair Climate Fund. Zij werken met eerlijke prijzen voor lokale bevolking en lokaal eigenaarschap van credits. Wij zien het compenseren van onze intercontinentale vluchten op korte termijn als een goede oplossing, die echter niet betekent dat we niet ook serieus moeten kijken naar hoe we onze reizende programmering groener kunnen produceren.

Pensioenfonds
Buiten de scope van onze eigen uitstoot maar niet minder belangrijk is er een initiatief gestart om de pensioenaanbieder van de VPRO, PNO Media aan te spreken op haar duurzaam beleggingsbeleid. Er is brief door verschillende omroepdirecteuren geschreven en we zijn in mei en juni bezig met een petitie, meetups, een campagnevideo en achter de schermen lobbyen we bij verschillende bedrijfstakken die bij PNO zitten om ook in beweging te komen.

Disclaimer
Over data, grafieken en tabellen kun je veel zeggen. Wij maken gebruik van de Milieubarometer, met dank aan Stimular-adviseur Stefan Romijn voor de introductieworkshops. Een barometer is per definitie incompleet omdat je van tevoren bepaalt wat er in thuis hoort en wat niet.

Bron: LinkedIn, blog Wij deugneusjes, Wim Amels, mei 2022

Meer informatie

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Tips / Lees Verder

Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Praktijkvoorbeeld / Lees Verder

Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

Nieuwsbericht / Lees Verder