VKA CO₂-footprint stapsgewijs naar 0
Strategisch ICT adviesbureau Verdonck Klooster & Associates schreef een blog over hun CO₂-footprint, besparingsmaatregelen en de stappen naar klimaatneutraal.
Genomen besparingsacties
“VKA heeft recent haar CO2-footprint laten onderzoeken door Stimular. Dit onderzoek stelt dat VKA al veel stappen heeft gezet richting een duurzame bedrijfsvoering: We hebben groene stroom. We wekken 33% van onze elektriciteit op met zonnepanelen. Ons pand heeft een A label. En ons wagenpark is nu 75% elektrisch. VKA heeft al veel acties ondernomen om de CO2-uitstoot te minimaliseren.
Focus op zakelijk verkeer
Onze footprint is 129 ton CO2 (in 2021) en deze gaan wij stapsgewijs naar 0 brengen. Voor zover dat niet lukt compenseren wij. De meeste CO2 (88%) ontstaat door vervoer. De overige 12% is het gevolg van aardgas voor verwarming. Door de inkoop van Nederlandse groene stroom heeft elektriciteit geen impact op onze CO2-footprint. We gaan inzetten op de verdere vergroening van ons wagenpark, aangezien dit de grootste impact heeft op onze footprint. We stimuleren elektrisch rijden en bewuster rij- en werkgedrag. We creëren bewustwording bij medewerkers om vaker gebruik te maken van de fiets of het OV en gaan een mobiliteitspas aanbieden.”
Bron: VKA
Meer informatie
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.