Het Nationale Theater monitort al haar vestigingen
Wat doen organisaties met de Milieubarometer? Die vraag beantwoorden we in een serie praktijkverhalen. Het Nationale Theater is als eerste aan de beurt. Zij zijn al meerdere jaren Milieubarometergebruiker en gebruiken hem onder andere om te monitoren waar ze staan binnen het Haags Klimaatpact waarin het doel is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het Nationale Theater heeft zeven locaties: vijf theaters, een decoropslag en een reizend toneelgezelschap. Jeroen Feelders, Hoofd Facilitair, vult de milieugegevens jaarlijks in. Op de vraag “welke grafiek is het leukst om te delen?” begint hij vol enthousiasme te vertellen.
Vestigingen door de jaren heen monitoren
Jeroen: “Eén van de leuke dingen aan de Milieubarometer is dat je het resultaat van besparingsmaatregelen inzichtelijk maakt. In 2019 hebben we op onze decoropslag 400 conventionele tl-lampen van 56 Watt vervangen door led-tl van 22 Watt. De uitvoering was in de zomer, maar als je de milieu-impact van 2019 vergelijkt met die van 2018 dan zie je het resultaat.”
Vestigingen met elkaar benchmarken
Het Nationale Theater heeft 5 theaters, een decoropslag en een reizend toneelgezelschap. Jeroen: “Voor zo’n grote organisatie is het een flinke klus om alles uit te vragen. Al met al ben ik er een week mee bezig. De truc is om niet alles in één keer te willen doen maar het langzaam uit te breiden. Ik ben 5 jaar geleden begonnen met de grote theaters, later heb ik ook de kleinere locaties toegevoegd. Het reizende gezelschap (=de groene grafiek) heb ik pas drie jaar geleden voor het eerst toegevoegd. Het verzamelen van de vervoersgegevens is op dit moment het meeste werk, de ingevulde kilometers zullen niet tot achter de komma kloppen. Maar het geeft wel een goed beeld van de milieu-impact van onze organisatie.”
Optelfunctie voor een totaalgrafiek
Wanneer alle vestigingen goed zijn ingevuld gebruikt Jeroen de ingebouwde optelfunctie om een totaalgrafiek te maken. Hiernaast zie je de totaalgrafiek van de afgelopen drie jaar. “De milieu-impact van het elektriciteitsverbruik is in 2019 flink afgenomen, dat komt omdat we Nederlandse wind-energie zijn gaan inkopen.”
Relatieve grafiek per productie-omvang
Het reizende toneelgezelschap bestaat uit acteurs, technici en vrachtwagens voor het materiaal. Als je inzoomt op de “CO2-uitstoot”/CO2-footprint-maken/ van alleen vervoer dan zie je in de linker grafiek een flinke stijging in de absolute CO2-uitstoot 2019. Deze stijging is volgens verwachting, want in 2019 was ook het bezoekersaantal toegenomen. De Milieubarometer maakt dat inzichtelijk door in de rechtergrafiek de relatieve CO2-uitstoot per ‘productieomvang’, in de geval ‘bezoeker’ te laten zien. Handig om de getallen in perspectief te plaatsen.
Vergelijken met het branchegemiddelde
Het Nationale Theater vergelijkt haar grafieken ook met een gemiddeld theater. Jeroen: “Wat als eerste opvalt is dat het ‘bezoekersverkeer’ bij ons ontbreekt. Ik breid ieder jaar de monitoring een stukje uit, bezoekersverkeer is het volgende punt op mijn lijstje om toe te voegen.
Daarnaast zie je ook dat ons woon-werkverkeer veel hoger is dan bij een gemiddeld theater. Dat komt omdat van onze 300 medewerkers een flink deel in Amsterdam woont en naar Den Haag afreist.”
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.