Nieuwe scope 3 features
Steeds meer organisaties krijgen de vraag om naast scope 1 en 2 ook hun scope 3 uitstoot in kaart te brengen. Met de nieuwe features van de Milieubarometer kan je scope 3 nauwkeuriger invullen en de resultaten presenteren volgens de regels van het GHG-Protocol, de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) en de CO₂-Prestatieladder.
Wat is scope 3?
Voordat we meer delen over de nieuwe features, lichten we graag toe wat Scope 3 inhoudt. Scope 3 gaat over de indirecte CO₂-emissies van de organisatie, zoals ingekochte producten en uitbesteed werk. Om de impact hiervan te bepalen worden de verbruiksgegevens van een organisatie vermenigvuldigd met CO₂-factoren.
Deze factoren zijn gebaseerd op de gehele levenscyclus van producten:, van de winning van grondstoffen tot aan de afdanking van het product. Deze CO₂-factoren zijn berekend in levenscyclusanalyses (LCA’s) en worden verzameld in databases met milieu-informatie van producten zoals Nationale Milieudatabase en Ecoinvent. De berekende CO₂-factoren kunnen dan toegevoegd worden in de Milieubarometer, zodat je impact voor scope 3 ook inzichtelijk wordt.
Welke nieuwe scope 3 features zijn toegevoegd?
Wanneer moet ik met scope 3 aan de slag?
Het doel van een scope 3 analyse is om een beeld te krijgen van de orde van grootte van CO₂-emissies in de keten, het is geen nulmeting. Als je weet waar de grootste impact zit, kan je speerpunten formuleren voor CO₂-reductie in samenwerking met ketenpartners en/of door duurzaam inkopen.
Scope 3 in kaart brengen is best een karwei, het advies van Stimular is en blijft om als je begint met monitoren eerst scope 1 en 2 in beeld te brengen. In het eerste jaar van rapporteren voor de CSRD hoeven de scope 3 emissies nog niet compleet gekwantificeerd te zijn. Bedrijven moeten wel rapporteren welke inspanningen ze verrichten om deze emissies in volgende jaren in beeld te brengen.
Ben je nog niet bekend met de scope indeling van CO₂-footprinting conform het GHG-Protocol? Lees meer over de achtergrond bij de Stimular wegwijzer voor klimaatneutraal ondernemen.
Wil je meer weten over onze tool?
Ben jij al gebruiker van de Milieubarometer?
Lees dan meer over hoe om te gaan met scope 3 via onze onlinehulpgids.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Van energiebesparing tot eiwittransitie
Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel leren we meer over hoe het Tergooi MC de Milieubarometer inzet sinds 2007.
Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool
Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.
Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)
Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?