Gemiddelde milieubelasting zwembaden in beeld
De gemeentelijke aandacht voor duurzaamheid binnen zwembaden neemt toe. In 2015 maakten 50 zwembaden gebruik van de Milieubarometer en deden 31 zwembaden mee aan de benchmark die Stichting Stimular in opdracht van Vereniging Sport en Gemeenten uitvoerde. Inmiddels zijn de gemiddelde milieubelasting en kengetallen gepubliceerd.
Meeste milieuwinst op elektriciteit en verwarming
De 31 deelnemende zwembaden zijn vergeleken op milieubelasting en diverse milieukengetallen. De resultaten van de benchmark laten zien dat de meeste milieuwinst is te boeken op elektriciteit en verwarming. Het verbruik hiervan is het meest milieubelastend. Op ruime afstand volgen het bezoekersverkeer, afval en water en afvalwater.
Verrassend is dat water en afvalwater maar een klein deel (2,5%) van de milieubelasting vormt en dat woon-werkverkeer en bezoekersverkeer gemiddeld meer milieubelasting opleveren dan het watergebruik.
Nieuw ten opzichte van de benchmark uit 2013 is dat de deelnemende groep zwembaden nu ruim twee keer zo groot is. Hierdoor kunnen gemiddelden berekend worden voor drie typen zwembaden: binnen-combi-multifunctioneel. Daarnaast zijn er nu ook voor openluchtbaden milieukengetallen en milieuscores beschikbaar waaraan andere openluchtbaden zich kunnen spiegelen.
De gemiddelden en ranges zijn gepubliceerd op www.milieubarometer.nl. Alle zwembaden kunnen hier zien wat normaal is en beoordelen of ze aan de hoge of de lage kant van de range zitten. Zwembaden die de Milieubarometer invullen , kunnen hun uitkomsten in het instrument vergelijken met het eigen type zwembad (binnen-, openluchtbad etc.).
Milieubarometer
De Milieubarometer is een duurzaamheidsmonitor en maakt de milieukosten en milieuprestaties van een zwembad eenvoudig en snel zichtbaar. Deelname aan de Milieubarometer stimuleert zwembaden te werken aan verbetering van de milieuprestaties, energiebesparing en besparing van gerelateerde kosten. Ook in 2016 wordt de Milieubarometer door Vereniging Sport en Gemeenten gratis beschikbaar gesteld. In de VSG-Duurzaamheidskringen Zwembaden kunnen deelnemende zwembaden en gemeenten de resultaten van de Milieubarometer delen en elkaar van kennis en adviezen voorzien om te komen tot verdere verduurzaming.
Voor meer informatie over deelname aan de Milieubarometer kun je contact opnemen met Rick Brounen, Vereniging Sport en Gemeenten, r.brounen@sportengemeenten.nl of 06 835 657 74.
Voor informatie over de resultaten kun je terecht bij Willemien Troelstra, w.troelstra@stimular.nl of 010 – 238 28 24.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.