Milieubarometerrapport Stimular
Met de Milieubarometer van Stichting Stimular monitoren en managen inmiddels ruim 1600 bedrijven en organisaties hun CO₂-footprint met jaarlijkse rapporten. En dat doen we zelf ook natuurlijk. Hoe staat het met onze eigen milieu-impact?
CO₂-uitstoot per medewerker gedaald
Onze CO₂-uitstoot in 2021 is nagenoeg gelijk gebleven aan die van 2020, terwijl ons team is uitgebreid. De uitstoot door elektriciteitsgebruik nam toe en de impact van zakelijk verkeer daalde.
Nul uitstoot in 2030
We lopen nog steeds op schema voor ons doel om in 2030 geen broeikasgassen meer uit te stoten (zie afbeelding). De CO₂-uitstoot per medewerker moet daarvoor gemiddeld jaarlijks met 0,1 ton blijven dalen. Met deze doelstelling zijn we ambitieuzer dan de Nederlandse klimaatdoelen, die richten op nul CO₂-uitstoot in 2050.
Doelendashboard voor MVO-indicatoren
Naast milieu-impact monitoren we ook indicatoren voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuim en stageplaatsen. De voortgang hiervan brengt de Milieubarometer in beeld met doelgrafieken en het doelendashboard. Alles staat gepubliceerd in het jaarlijkse Milieubarometerrapport (PDF) van Stichting Stimular.
Meer weten?
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.