Hoe zit het met scope 1-2-3?
Als wetenschappelijke basis voor CO₂-footprinting dient het internationale Greenhouse Gas Protocol (GHG-Protocol). Deze schrijft voor dat bedrijven hun emissies in drie scopes rapporteren. Stimular-adviseur Marc Herberigs licht in dit blog de drie scopes toe. Wat betekenen deze en hoe kan je hier als ondernemer op acteren en over rapporteren?
- Scope 1: directe emissies van broeikasgassen
- Scope 2: indirecte emissies van energie
- Scope 3: andere indirecte emissies uit de keten
- Meten en rapporteren van de emissies
SCOPE 1: Directe emissies van broeikasgassen
De directe emissie omvat de CO2 die vrijkomt bij alle brandstoffen die je in je eigen bedrijfsvoering verbrandt. Voor sommige bedrijfstakken moet dat aangevuld worden met de uitstoot van andere broeikasgassen zoals bijvoorbeeld koudemiddelen of lachgas. Scope 1 is de uitstoot van bedrijfsvoertuigen, verwarmingsketels, ovens en andere productieprocessen.
Hoe verminder je scope 1 uitstoot?
Als ondernemer kun je deze emissies verminderen door bijvoorbeeld
- over te schakelen op energiebronnen zonder of met minder uitstoot (elektriciteit of biobrandstoffen) en
- door efficiëntieverbeteringen in productieprocessen door te voeren.
Warmtepompen en elektrische voertuigen leveren het snelst besparingen op, maar denk ook aan energiebesparing in je processen en het verminderen van het aantal kilometers. Want ook op duurzame energiebronnen is besparen noodzakelijk.
SCOPE 2: Indirecte emissies van energie
Scope 2 emissies zijn de indirecte emissies van de opwekking van aangekochte elektriciteit, stoom, verwarming en koeling die een bedrijf verbruikt. Deze emissies vinden weliswaar plaats bij je energieleverancier, maar het GHG protocol geeft de afnemer de grootste verantwoordelijkheid om hierop te verduurzamen.
Besparen op scope 2 emissies. Hoe?
Ondernemers kunnen deze indirecte emissies verminderen door:
- deel te nemen aan energie-efficiëntieprogramma’s
- zelf duurzame elektriciteit op te wekken of dit in te kopen, zoals wind- of zonne-energie.
Dat laatste is nu belangrijk om de energieleveranciers te ondersteunen in het proces van overschakelen, al heeft de overheid daar natuurlijk ook een belangrijke rol in. De verwachting is dat in 2035 alle stroom groen zal zijn. Warmteleveranciers zijn ook bezig met vergroening, maar dat duurt waarschijnlijk nog wat langer. Ook hier geldt dat bedrijven moeten blijven inzetten op besparingen. Met name om de leveringszekerheid te kunnen garanderen.
SCOPE 3: Andere indirecte emissies uit de keten
Scope 3 emissies omvatten alle andere indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van jouw bedrijf, zowel upstream (stroomopwaarts) als downstream (stroomafwaarts).
Upstream emissies
Upstream gaat voornamelijk om emissies die voortkomen uit inkoop. Bij de meeste bedrijven zijn de grond- en hulpstoffen voor je product daarin het belangrijkste. Upstream emissies omvatten ook zaken die de bedrijfsvoering mogelijk maken, zoals
- uitbestede werkzaamheden
- ingekochte diensten
- uitbesteed vervoer
- afvalverwerking
- de kapitaalgoederen die je inkoopt of huurt
- woon-werkverkeer van jou en je collega’s.
Downstream emissies
Downstream emissies gaan over het verder verwerken, transporteren en gebruiken van jouw producten. Daarnaast zet het GHG-protocol ook andere bedrijven die aan jou gelieerd zijn onder downstream emissies. Denk aan franchiseondernemingen en investeringen (in andere bedrijven).
Scope 3 emissies verminderen: uitdagend
Het identificeren en verminderen van scope 3 emissies is uitdagend, maar het biedt vaak de grootste mogelijkheid om veel impact te maken. Dit komt doordat scope 3 meestal een factor 10 tot 20 groter is dan scope 1 en 2 samen. Scope 3 verlagen kan bijvoorbeeld door:
- duurzamere materialen te gebruiken
- leveranciers kiezen die zelf al ver zijn met verduurzaming van hun producten of transport
- afval van je producten verminderen door recyclingprogramma’s op te zetten of
- je producten energiezuiniger maken.
Meten en rapporteren van de emissies
Scope 1 en 2 emissies zijn goed te meten
Het gaat immers om exacte getallen die je relatief eenvoudig uit je boekhouding moet kunnen halen en omrekeningsfactoren zijn goed voorhanden. Ook zijn besparingen goed te realiseren en leveren deze geld op.
Voor het maken van een CO₂-footprint, monitoren van deze gegevens en het bedenken van besparingen is de Milieubarometer een zeer geschikt hulpmiddel.
Het jaarlijks meten en rapporteren van scope 1 en 2 is eigenlijk voor alle bedrijven een must. Doe je dat nog niet, dan ben je achterblijver. Door te meten en rapporteren weet je waar je het beste op kunt gaan besparen en zien klanten/opdrachtgevers dat je hiermee actief bent.
Scope 3 emissies zijn lastiger te meten en berekenen
Een deel van de scope 3 emissies is eenvoudig te berekenen in de Milieubarometer: woon-werkverkeer, uitbesteed vervoer, water, en eventueel bezoekersverkeer. De Milieubarometer rekent automatisch met de bijbehorende CO₂-emissiefactoren. Om een scope 3 berekening compleet te maken voeg je zelf branche- en bedrijfsspecifieke items zoals bijvoorbeeld de gebruikte grondstoffen en hun CO₂-uitstoot toe.
De aanvulling kan lastig zijn. Vaak mis je exacte getallen of heb je alleen financiële data uit je boekhouding. Ook zijn er geen of slechts algemene omrekeningsfactoren voorhanden waar je je goed in moet inlezen om deze te kunnen begrijpen en correct te kunnen toepassen. Het is al vrij goed als je een scope 3 footprint kunt berekenen met een 80% zekerheid. Daar komt bij dat het GHG-protocol voor het berekenen van scope 3 per categorie andere randvoorwaarden stelt.
Zo reken je voor ingekochte grondstoffen de CO₂-emissie van de hele keten mee, van de winning tot aan jouw bedrijfspoort, maar reken je voor afvalinzameling alleen transport en verwerking mee en niet de eventuele nuttige toepassing van de reststroom. Het berekenen van een scope 3 footprint kan je daarom, zeker een eerste keer, het beste samenwerken met een expert.
Scope 3 meten en rapporteren is voor de meeste bedrijven een actie die je eenmaal in de drie jaar doet, omdat het vooral prioriteiten geeft en niet heel exact is. In de tussenliggende jaren scherpen bedrijven de berekening wel vaak op punten aan (voor de belangrijkste thema’s). Kanttekening: Bedrijven die verplicht moeten rapporteren voor de CSRD moeten dit jaarlijks oppakken. Scope 3 berekenen is op dit moment nog iets voor koplopers. Ik zie de laatste tijd wel steeds meer scope 3 vragen van grote bedrijven richting hun MKB-toeleveranciers.
Wat heb je hier als ondernemer aan?
Het begrijpen en beheren van deze verschillende scopes biedt diverse voordelen voor jou als ondernemer:
- Inzicht: (toekomstige) vragen van klanten beter te kunnen begrijpen en beantwoorden.
- Kostenbesparingen: efficiënter energiegebruik en minder afval kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.
- Reputatie en klantvertrouwen: consumenten zijn steeds meer milieubewust en kiezen vaker voor bedrijven die duurzaamheid serieus nemen en daar helder en transparant over communiceren.
- Wettelijke naleving: steeds meer wet- en regelgeving vereist een correcte footprint in scope 1, 2 en soms ook 3.
- Toekomstbestendigheid: door nu al maatregelen te nemen, bereid je jouw bedrijf voor op een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.
Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw bedrijf. Door een goed begrip van de verschillende scopes kun je strategisch plannen en actie ondernemen om je ecologische voetafdruk te minimaliseren en je bedrijf of organisatie toekomstbestendig te maken.
Over Marc
Ik werk al meer dan 25 jaar bij Stichting Stimular. Als adviseur duurzaam ondernemen help ik veel bedrijven 1 op 1 met de verduurzaming van bedrijfsvoering en producten. De laatste tijd betreft dat veel vragen over klimaatneutraliteit. Daarnaast ben ik één van de grondleggers van de www.CO2emissiefactoren.nl en daar nog steeds actief bij betrokken. Ik help graag bedrijven met praktische tips en draag kennis over zodat bedrijven zelfstandig verder kunnen werken aan duurzaamheid.
Dit artikel verscheen eerder als blog op Stimular.nl. De Milieubarometer is een product van Stichting Stimular.
Cursus scope 3
Steeds meer bedrijven willen hun CO₂-footprint uitbreiden met scope 3 (ketenemissies). In deze cursus leer je hoe je het uitbreiden van je footprint met scope 3 handig aanpakt en hoe je de Milieubarometer hiervoor kunt gebruiken.
Van energiebesparing tot eiwittransitie
Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel leren we meer over hoe het Tergooi MC de Milieubarometer inzet sinds 2007.
Nieuwe scope 3 features
Steeds meer organisaties krijgen de vraag om naast scope 1 en 2 ook hun scope 3 uitstoot in kaart te brengen. Met de nieuwe features van de Milieubarometer kan je scope 3 nauwkeuriger invullen en de resultaten presenteren volgens de regels van het GHG-Protocol, de CSRD en de CO2-Prestatieladder.
Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool
Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.