Skip to content
Voor gebruikers

Hoe gebruik je de Milieubarometer en WPM naast elkaar?

In een eerder artikel hebben we toegelicht wat de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) is. Maar hoe verhoudt de Milieubarometer zicht tot de WPM?

Wat moet je als gebruiker van de Milieubarometer weten over deze rapportageverplichting? In dit artikel gaan we dieper in op de vervoersgegevens en wat dit voor je CO₂-footprint betekent.

Vervoersgegevens woon-werkverkeer WPM vs Milieubarometer

De woon-werk items in de Milieubarometer zijn recentelijk aangepast om aan te sluiten bij de voertuigtypen en vervoerswijzen waarvoor gerapporteerd moet worden in het online platform van de WPM. Op deze manier zijn de woon-werkverkeer gegevens makkelijk onderling uit te wisselen. Let hierbij wel op dat ook voor het woon-werk verkeer voor de WPM wordt gerekend met Tank to Wheel emissiefactoren en dat medewerkers onder 0,5 fte niet worden meegerekend.

Vervoersgegevens zakelijk verkeer WPM vs Milieubarometer

De in te vullen gegevens en de berekende CO₂-uitstoot voor de WPM en de Milieubarometer verschillen nogal van elkaar. De rapportageverplichting vraagt op veel gebieden minder accurate gegevens voor het zakelijk vervekeer dan in de Milieubarometer mogelijk is. In de rapportageverplichting worden de onderstaande gegevens gevraagd (bekijk ook het hulpmiddel gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit voor meer uitleg over het verzamelen van deze gegevens):

Omzetting van liters / kwh naar kilometers

Bron: Handreiking Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit december 2023 tabel in bijlage 3

WPM geeft onvoldoende prikkel om vervoer te verduurzamen

We beschouwen de WPM als een mooie eerste stap voor organisaties om aan de slag te gaan met het verduurzamen op dit thema. Stimular beoordeelt de rapportage en berekening volgens WPM echter als onvoldoende voor gebruik om de CO₂-uitstoot van het werkgebonden personenvervoer effectief te reduceren. Werkgevers krijgen een vertekend en (in de meeste gevallen) te positief beeld. Hierdoor lijkt de noodzaak om te verduurzamen minder en wordt er ook niet altijd voor de meest effectieve maatregelen gekozen. Zeker voor het zakelijk vervoer is de rapportageplicht een stap achteruit ten opzichte van een CO₂-uitstoot berekening op basis van daadwerkelijk verbruik en de gangbare rekenstandaarden.

Zo valt bijvoorbeeld de prikkel om bij vervanging een zuinigere klasse auto binnen hetzelfde brandstoftype aan te schaffen of zuiniger te gaan rijden volledig weg.

WPM als begin maar niet als stip op de horizon

Hoewel de WPM een verplichting is adviseren wij dit dus niet als leidraad voor het verduurzamen van je woon-werk verkeer en zakelijk verkeer. Gebruik hiervoor een CO₂-rapportage tool zoals de Milieubarometer die de milieu-impact accuraat in kaart brengt voor deze thema’s. Wil je alvast inspiratie om effectief te verduurzamen op deze thema’s? Bekijk de maatregelen voor woon-werkverkeer of zakelijk verkeer door te filteren op deze thema’s en bepaal aan de hand van je CO₂-footprint je prioriteit.

Ondersteuning

Hulp nodig?

We helpen je graag door middel van 1-op-1 coaching of door een van onze cursussen. Weet je het niet zeker? Je kunt altijd contact opnemen met de helpdesk voor al je vragen.

Bekijk de mogelijkheden

De nieuwe mogelijkheden voor Scope 3

Het is nu mogelijk om in de Milieubarometer CO2-(emmissie)factoren te wijzigen en scope 3 elementen toe te voegen. Deze belangrijke toevoeging in de Milieubarometer biedt namelijk veel mogelijkheden voor organisaties om hun CO2-footprint nog beter in kaart te brengen.

7 november 2023 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Hoe verzamel je als huurder de juiste milieugegevens in een verzamelpand?

Als huurder heb je niet altijd direct toegang tot gegevens die nodig zijn om het juiste inzicht te krijgen op je milieu-impact of om de Milieubarometer in te vullen. Stimular krijgt er regelmatig vragen over van kleinere organisaties die (een deel van) een pand huren. Adviseur Carmen Cosijn deelt graag passende tips.

18 december 2023 / Praktijkvoorbeeld / Lees Verder