Skip to content
Praktijkvoorbeeld

A.Hak Infranet rapporteert over CO₂-footprint in een handomdraai

Elk half jaar rapporteert A.Hak Infranet over de CO₂-footprint van de organisatie met de Milieubarometer. Jacqueline den Braber, Manager Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu (KAM): “Met de doelgrafieken en een rapportageformat maak ik het verslag in een handomdraai”.

Het bedrijf gebruikt de Milieubarometer al jaren voor het maken van rapportages voor het certificaat van de CO₂-Prestatieladder. Jacqueline: “Voor niveau 3 van de ladder rapporteerden we jaarlijks over onze CO₂-footprint en nu we op niveau 4 zijn gecertificeerd doen we dat per half jaar. Nieuwe functies in de Milieubarometer zoals de doelgrafieken en rapportageformats zijn voor ons heel handig om snel een verslag te maken”.

Doelgrafieken met toelichting

“We hebben onze reductiedoelen voor CO2, energiegebruik en vervoer in de Milieubarometer ingesteld. Hieronder staat onze CO₂-doelgrafiek. Ons doel is gekoppeld aan het kengetal “CO2-emissie scope 1 & 2 & Businesstravel (BT)”. Dit kengetal berekent de footprint zoals de CO₂-Prestatieladder vraagt. Ons doel is om conform het Klimaatakkoord van Parijs 49% CO2 te reduceren in 2030 ten opzichte van 2019. Ons ingestelde doel is ‘elk jaar 5% minder CO2’. Bij elke invulronde laten de doelgrafieken onze voortgang ten opzichte van de doelen zien. Ik vul een toelichtende tekst bij elke doelgrafiek in. De toelichtingen worden in het rapport overgenomen. Mede door corona scoorden we in 2020 goed. Onze uitstoot zal komende jaren dalen door onder andere het verduurzamen van ons zakelijk verkeer.”

Rapportageformat

De Milieubarometer bevat meerdere rapportageformats. Jacqueline: “We gebruiken het format ‘CO2 Prestatieladder’. Hierin zitten standaard de CO2 footprint, doelgrafieken inclusief de meet- en doelwaarden en toelichting per grafiek. Nu maak ik met één druk op de knop mijn rapport. Zonder de doelgrafieken en het format was het veel knip- en plakwerk om zo’n voortgangsrapport te maken. Aan de hand van het verslag bespreken we de voortgang van CO₂-reductie binnen onze organisatie en met de auditor van de CO₂-Prestatieladder. Een aanpassing in het rapport is snel gemaakt. Daarna publiceren we het rapport op onze website, waarmee we transparant zijn over onze CO₂-doelen en vorderingen”.

Ondersteuning Stimular

Jacqueline: “We zijn blij met de enorme ondersteuning vanuit Stimular. Daar waar we vragen hebben, staat er altijd een team klaar om direct te helpen”.

Meer informatie

A.Hak Infranet is onderdeel van de A.Hak groep, een familiebedrijf met meer dan vijftig jaar ervaring in ontwerp, constructie en onderhoud van de infrastructuur voor transport en distributie van olie, gas, water en elektriciteit.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Tips / Lees Verder

Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Praktijkvoorbeeld / Lees Verder

Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

Nieuwsbericht / Lees Verder