AAE van footprint naar klimaatneutraalplan naar ketenanalyses
In 2018 vroeg een klant van machinefabrikant AAE naar hun CO₂-footprint, maar die hadden ze nog niet. Toen kwam het aanbod van Klimaatplein langs voor een klimaatneutraalscan: een advies hoe AAE klimaatneutraal zou kunnen worden. Daar haakten ze enthousiast op in.
CO₂-footprint
Het begon met het opstellen van een CO₂-footprint (met de Milieubarometer) dit leverde al de mooie eye-opener op dat bijna 80% van hun milieubelasting bestond uit elektriciteit, terwijl bij veel bedrijven aardgas en vervoer bijna net zo belangrijk zijn. Het eindigde met een uitgewerkt stappenplan waar AAE voortvarend mee aan de slag ging. Elektriciteit wordt op bespaard en vergroend. Daarnaast wordt ook vervoer als tweede hotspot aangepakt.
Intussen heeft AAE haar grens verlegd en onderzoekt ze CO₂-uitstoot in de keten. Zoals Quality manager Ingeborg Höld zegt: “Wij onderzoeken wat we kunnen bijdragen aan CO₂-reductie door de machines die we bouwen voor onze klanten zuiniger te maken en hoe we onze supply chain kunnen verduurzamen. Een mooie aanvulling op de interne CO₂-reductie.”
Lees het verhaal over de klimaatneutraalscan die is uitgevoerd door de adviseurs van Stichting Stimular.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.
Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD
De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.
Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk
Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”
Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg
Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.