Skip to content
Tips

8 tips voor omgaan met geactualiseerde CO₂-factoren

Het is mogelijk dat CO₂-factoren worden geactualiseerd. In dit artikel delen we 8 tips waar je rekening mee moet houden en laten we zien hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

CO₂-factoren veranderen in de loop der jaren door verandering van technieken. In de Milieubarometer zijn de CO₂-emissiefactoren altijd up to date, als gebruiker hoef je daar dus niet op te letten. Maar tijdens de analyse van je CO₂-footprint en reductiedoelen is het slim om wel rekening te houden met geactualiseerde factoren. Hieronder de belangrijkste tips.

1. Wat moet ik doen als de factoren wijzigen?

Je hoeft niets te doen om met de nieuwe CO₂-factoren te werken. De Milieubarometer rekent automatisch met de nieuwe factoren.

2. Waarom wijzigen de CO₂-emissiefactoren?

Omdat de praktijkomstandigheden ook veranderen. Bijvoorbeeld: wanneer elektriciteitscentrales meer kolen stoken dan stijgt de CO₂-factor van grijze stroom. Soms wijzigt een CO₂-factor ook door nieuwe inzichten in de berekeningsmethode.

3. Voor welke jaren gelden nieuwe CO₂-emissiefactoren?

Ieder jaar zijn er wel een paar updates. Op de pagina met CO2-factoren en wijzigingen daarin kun je precies nalezen wanneer welke CO₂-factor is gewijzigd.
Onderstaande nieuwsberichten gaan over de uitgebreidere wijzigingen van de afgelopen jaren:

4. Wat moet ik doen met mijn gepubliceerde milieugrafiek en/of CO₂-footprint?

Als jouw milieugrafiek en/of CO₂-footprint items bevat waarvan de emissiefactoren met terugwerkende kracht zijn veranderd, dan zijn eerdere publicaties verouderd. Gepubliceerde CO₂-footprints worden niet automatisch aangepast, maar met een paar klikken kun je iedere footprint opnieuw publiceren met de nieuwe factoren.

5. Haal ik mijn CO₂-doelen nog wel?

Het kan moeilijker zijn om CO₂-reductiedoelen te halen als de CO₂-factor stijgt maar soms is het omgekeerd. Bijvoorbeeld:

De CO₂-factor van elektriciteit stijgt als er meer kolen worden verstookt. Als elektriciteit een groot deel van de CO₂-footprint vormt kan dan inderdaad extra elektriciteitsbesparing of een overstap naar groene stroom noodzakelijk zijn om dezelfde CO₂-reductie te bereiken. Mogelijk wordt het vanzelf opgelost omdat de CO₂-factor van elektriciteit later weer daalt omdat er minder kolen worden verstookt.
De CO₂-factor van Openbaar Vervoer daalt omdat het steeds meer groene stroom in het vervoer wordt ingezet. Als jouw bedrijf veel openbaar vervoer gebruikt werd het dus juist makkelijker om het CO₂-doel te halen.

6. Hoe kan ik in de Milieubarometer mijn verbruik door de jaren heen vergelijken?

Omdat de CO₂-factoren af en toe wijzigen is een vergelijking op het niveau van verbruik een goede aanvulling op het volgen van de milieu- en CO₂-grafieken.
Dat kan op meerdere manieren:

7. Hoe kan ik elektriciteit met een lagere CO₂-factor verkrijgen?

Stap over op in Nederland opgewekte groene stroom, vaak is dat Nederlandse windstroom. De CO₂-factor van deze “echte groene stroom” is 0. De bron van de groene stroom is vastgelegd in de Garantie van Oorsprong (GvO), een certificaat uitgegeven door VertiCer. Lees meer over echte groene stroom en GVO’s in de Stimular maatregelen.

Een andere optie is om Nederlandse windstroom GVO’s los te kopen bij een van de GVO-handelaren.

Ook zelf opgewekte elektriciteit met zonnepanelen heeft een CO₂-factor van 0. Als je de opbrengst van jouw panelen invult in de Milieubarometer dan wordt dit zichtbaar in jouw CO₂-footprint.

8. Wat betekent het voor mijn CO₂-Prestatieladder certificaat?

Het Handboek CO₂-Prestatieladder schrijft het gebruik van www.CO2-emissiefactoren.nl voor bij het berekenen van CO₂-footprints. Met de Milieubarometer voldoen jouw CO₂-footprints automatisch aan de eisen van de CO2-Prestatieladder. Gebruik bovenstaande antwoorden bij je analyse van jouw footprints.

Ondersteuning

Hulp nodig?

We helpen je graag door middel van 1-op-1 coaching of door een van onze cursussen. Weet je het niet zeker? Je kunt altijd contact opnemen met de helpdesk voor al je vragen.

Bekijk de mogelijkheden

Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Tips / Lees Verder

Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Praktijkvoorbeeld / Lees Verder

Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

Nieuwsbericht / Lees Verder