Skip to content
Tips

10 tips voor duurzaamheids­doelstellingen

Bezig met duurzaam ondernemen, SDG’s (Sustainable Development Goals), ESG (Environmental Social Governance) of MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)? Deze begrippen worden tastbaarder als je bijpassende duurzaamheidsdoelstellingen formuleert. Je werkt daarmee ook aantoonbaar aan duurzaamheid. De volgende tien tips helpen je snel op weg naar een set bruikbare duurzaamheidsdoelen.

1. Kwantificeer je doelen

Vertaal kwalitatieve doelen (‘wij scheiden zoveel mogelijk afval’) naar kwantitatieve doelen (‘in drie jaar verbeteren we onze afvalscheiding van 40% naar 60%’). Kwantitatieve doelen maken duurzaamheid behapbaar en zetten mensen in beweging. Niet alle duurzaamheidsambities zijn direct te kwantificeren maar er zijn altijd indicatoren te bedenken om het gewenste doel te meten. Denk bijvoorbeeld aan:

het aantal openstaande RI&E actiepunten als maat voor verbetering van de ARBO omstandigheden.
het aantal inkoopcontracten met duurzaamheidsclausules als maat voor Duurzaam Inkopen.

2. Breng focus aan

Duurzaamheid is een veelomvattend begrip, je zult daarom moeten kiezen waar jouw prioriteit ligt. Focus op de thema’s waar jouw organisatie een grote impact op duurzaamheid heeft: bijvoorbeeld de sociale omstandigheden bij de productie, de CO₂-uitstoot van het wagenpark of het advies over duurzaamheid aan jouw klanten. Kies je doelen op de thema’s die er toe doen. Je kunt daarbij gebruik maken van instrumenten die prioriteiten in kaart brengen, zoals de Milieubarometer voor de grootste milieubelasting in jouw interne bedrijfsvoering en de MVO-risicochecker voor jouw MVO-speerpunten bij internationaal zakendoen.

3. Wees selectief

Streef naar maximaal vijftien duurzaamheidsdoelen tegelijk. Hoe meer doelen je stelt, hoe meer je je aandacht moet spreiden. Weersta de verleiding om indicatoren te kiezen die geen uitdaging meer vormen of waar jouw prioriteit niet ligt. Kies de meest geschikte indicator per thema. Kies bijvoorbeeld voor het vergroenen van jouw wagenpark OF ‘aantal voertuigen met een A-label’ OF ‘CO2-uitstoot wagenpark’ maar niet beide.

4. Zoek voorbeelden van duurzaamheidsdoelstellingen

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Doe inspiratie op in duurzaamheidsverslagen van branchegenoten. Kijk naar indicatoren die duurzaamheidskeurmerken of -standaarden hanteren. Ook kun je indicatoren shoppen in de Etalage van duurzaamheidsindicatoren van Stimular; daar vind je een flinke collectie suggesties voor indicatoren uit meerdere certificaten, standaarden en branches. De Etalage kun je downloaden vanuit deze Milieubarometer HELP-pagina.

5. Kies voor goed meetbare gegevens

Zorg dat het meten van de duurzaamheidsdoelstellingen weinig extra administratie oplevert. Maak zoveel mogelijk gebruik van al beschikbare gegevens of gegevens die simpel te verzamelen zijn. Anders loop je het risico dat de gegevens helemaal niet verzameld worden.

6. Toets doelstellingen

Toets doelstellingen bij verantwoordelijken, directie en externe stakeholders. Zorg dat de doelstellingen acceptabel zijn door ze aan betrokkenen voor te leggen en suggesties te vragen voor aanpassingen.

Een grafiekje met historische waarden maakt het makkelijker om haalbare doelen te formuleren.

7. Alleen maar groen is saai

Als alle duurzaamheidsdoelstellingen alle jaren makkelijk gehaald worden (het stoplicht op groen staat) waren ze waarschijnlijk niet ambitieus genoeg. Stel je doel bij of vervang deze indicator door een andere doelstelling.

8. Alleen maar rood is demotiverend

Als een doelstelling jaar op jaar niet gehaald wordt is dat demotiverend. Onderzoek de oorzaak en wijzig de indicator dan wel de doelwaarde.

9. Schroom niet om indicatoren aan te passen

Als de gekozen duurzaamheidsindicator niet meetbaar blijkt of de uitkomst geen correct beeld geeft, pas dan de doelstelling aan. Als bijvoorbeeld verlaging van de CO₂-uitstoot een doelstelling is, maar de CO₂-uitstoot stijgt door uitbreiding van het bedrijf overweeg dan om te switchen naar CO₂-uitstoot per medewerker, per m2 of per productieomvang.

10. Maak kleurrijke grafieken van jouw prestaties

Maak mensen nog enthousiaster om aan duurzaamheid te werken door de vorderingen regelmatig en begrijpelijk te presenteren.

De 10 tips en de Milieubarometer

De Milieubarometer is een instrument om de milieu-impact en bredere duurzaamheid van bedrijven en organisaties te meten. De tien tips maken het gemakkelijker om met de Milieubarometer duurzaamheidsdoelen te selecteren en monitoren:

  • De Milieubarometer bevat voorbeeld-indicatoren voor milieu en bredere duurzaamheid (SDG’s, ESG, MVO)
  • In de Etalage van duurzaamheidsindicatoren is voor diverse branches een selectie met duurzaamheids-voorbeelddoelen.
  • Gekozen doelen pas je in een handomdraai aan jouw eigen situatie aan.
  • Je kunt selecteren welke indicatoren/doelen u in het totaalplaatje wilt tonen.
  • Je kunt meer indicatoren in de gaten houden en gebruiken voor analyses.
  • Met stoplichtkleuren zie je in één keer welke doelen wel en niet zijn gehaald.
  • In de doelgrafiekjes kun je ‘spelen’ met de doelwaarden en direct het effect van een doelwijziging (bijvoorbeeld van 3 naar 5% besparing per jaar) zien.
Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Factoren voor CO2 en energie in de Milieubarometer voldoen voor CSRD

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Tips / Lees Verder

Pionieren met Scope 3 in een CO2-voetafdruk

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Praktijkvoorbeeld / Lees Verder

Vier nieuwe branchegemiddelden voor de zorg

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

Nieuwsbericht / Lees Verder