CO2-footprint scope 3
Deze pagina bestaat uit drie delen:
- Stapsgewijs je footprint opstellen
- Scope 3 in de Milieubarometer
- Praktische tips om scope 3 toe te voegen
Stapsgewijs je footprint opstellen
In onderstaande tabel zie je hoe je stapsgewijs je footprint opstelt. We sluiten aan bij de indeling van het GHG Protocol dat CO2 uitstoot indeelt in drie scopes, waarbij scope 3 uit 15 categorieën bestaat. Start met je eigen bedrijfsvoering (scope 1, scope 2 en zakelijke reizen). Breid uit met emissies in de keten (scope 3). Wil je meer toelichting en voorbeelden lees dan de Stimular handreiking “Wat meenemen in CO2-footprint”
De HELP-pagina Benodigde gegevens helpt bij het invullen van stap A en B.
Tips voor scope 3:
- Bepaal eerst welke scope 3 categorieën van toepassing zijn en welke significant zijn (screening) en neem alleen de relevante categorieën mee in de inventarisatie.
- Het is gangbaar om het inzicht in scope 3 stap voor stap op te bouwen. Het lukt meestal niet om alles in een keer scherp te krijgen:
- Stap A kan elk bedrijf inzichtelijk maken
- Stap B is ook vaak goed mogelijk, maar al meer gebaseerd op schattingen
- Stap C is redelijk complex en vereist meestal inbreng van een expert
- Stap D vereist berekeningen en samenwerking in de keten om data te verkrijgen
- De afbakening bij stap A komt overeen met een footprint voor de CO2-Prestatieladder niveau 3.
- De stappen B t/m D zijn nodig voor de CSRD en de CO2-Prestatieladder niveau 4 (kwalitatief) en niveau 5 (kwantitatief).
Scopes en scope 3 categorieën | CO2-factoren | |
A. Eigen bedrijfsvoering |
|
Beschikbaar in de Milieubarometer |
B. Keten: goed meetbare onderdelen waarop je invloed hebt |
|
Beschikbaar in de Milieubarometer |
C. Keten: grondstoffen / inkoop (upstream emissies) |
|
Zelf toevoegen op basis van bijv.:
|
D. Keten: overige emissies (downstream emissies) |
|
Zelf toevoegen op basis van bijv.:
|
Voetnoten:
Scope 3 in de Milieubarometer
Hierboven staat advies over het verzamelen van data voor scope 3. Ook staat aangegeven welke onderdelen al vast zijn ingebouwd in de Milieubarometer. Hieronder een paar aanwijzingen hoe je eigen scope 3 onderdelen kunt toevoegen in de Milieubarometer.
- Maak gebruik van de scope 3 onderdelen die in de Milieubarometer zijn ingebakken zoals:
- zakelijk verkeer: gedeclareerde kilometers, vliegreizen en openbaar vervoer.
- woon-werkverkeer
- bezoekersverkeer
- goederenvervoer: uitbesteed vervoer
- Bereken/schat voor de ontbrekende scope 3 onderdelen (voor zover ze voor jouw bedrijf relevant zijn!) de CO2-uitstoot eerst buiten de Milieubarometer. Kies/zoek per categorie een passende manier om de CO2-uitstoot te berekenen. In onze ervaring is het handig om hierbij een spreadsheet te gebruiken om met formules te kunnen werken.
- Wil je die berekende scope 3 onderdelen toevoegen aan de Milieubarometer om de scope 3 in de barometer compleet te maken, dan kun je op twee manieren werken (je kunt ook per categorie kiezen voor een van beide):
- Per scope-3-categorie maak je één item aan onder de naam van die categorie (bv “1. Inkoop goederen en diensten”) met eenheid “ton CO2”. Je registreert dan in de Milieubarometer de per categorie berekende tonnen CO2 uit de vorige stap, zonder dat nader uit te splitsen. (Tweede illustratie onderaan deze pagina)
- Per scope-3-categorie maak je meerdere items aan die samen de CO2-uitstoot van die categorie vormen. Deze methode is geschikt als het aantal items beperkt is en je verwacht dat de volgende keer met dezelfde onderdelen de CO2-uitstoot van die categorie kunt berekenen. (Eerste illustratie onderaan deze pagina)
Praktische tips om scope 3 in de Milieubarometer toe te voegen
- Er zijn drie hoofdstukken beschikbaar waar je vrijelijk scope 3 items kunt toevoegen. De titels van deze hoofdstukken zijn wijzigbaar bij finetuning-organisatie. De defaulttitels zijn:
- Papier (& Grondstoffen)
- Overige ketenemissies,
- Overige ketenemissies 2.
- Voor ieder item dat je toevoegt moet je aangeven bij welke scope 3 categorie het hoort. Als er meer items zijn uit die scope-3-categorie kan de uitstoot daarvan uiteindelijk opgeteld worden.
- Als je een item toevoegt moet je altijd zelf de CO2-factor eraan hangen. Als je als eenheid bij een item ton CO2 kiest; stel dan de CO2-factor van dat item in op 1000kg CO2/ton CO2. (Zie finetuning-CO2-factoren)
- Wil je de categorie “Scope 3-5 Verwerking productieafval” toevoegen aan je footprint, dan kun dat doen door CO2-factoren aan de bestaande afvalstromen toekennen. De Milieubarometer heeft (nog) geen factoren omdat er op dit moment geen standaard CO2-factoren voor beschikbaar die aansluiten het GHG protocol. Zodra er gemiddelde Nederlandse CO2-factoren voor de verwerking van afval beschikbaar komen nemen we deze in de Milieubarometer op (verwachting: niet voor eind 2025).