Graaddagcorrectie

Het verbruik van aardgas of andere warmtebronnen voor verwarming hangt af van het weer. Hoe kouder het is hoe meer warmte nodig is. Om te kunnen zien of de toename in energieverbruik komt door het weer kan je het verbruik corrigeren met graaddagen.

Wat zijn graaddagen?

Het aantal graaddagen is het aantal graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van de dag onder de 18,0°C ligt. Door dit van meer dagen op te tellen krijg je het aantal graaddagen van een maand of een jaar. Hoe hoger het getal, hoe kouder dat jaar was.

Er zijn ongewogen en gewogen graaddagen. Bij gewogen graaddagen wordt er gecorrigeerd voor de invloed van de zon op de ervaring van de temperatuur in een gebouw. In voorjaar en zomer is de bijdrage van de zonnewarmte via ramen hoger dan in de winter; bij dezelfde buitentemperatuur krijg je meer ‘bijverwarming’ door zoninstraling. Daardoor zal je op een 10°C winterdag meer gas verstoken dan op een 10°C voorjaarsdag. Kies normaal voor gewogen graaddagen, maar als je bijvoorbeeld weinig ramen op het zuiden hebt zijn ongewogen graaddagen misschien beter. Dit kan je zelf het beste bepalen.

Omdat het aantal graaddagen van regio tot regio verschilt gebruik je de graaddagen van een nabijgelegen weerstation. Er zijn 33 weerstations waarvoor het KNMI graaddaggegevens publiceert.

Meer informatie over graaddagen kan je hier terugvinden.

In de Milieubarometer

In de Milieubarometer hebben graaddagen geen effect op de milieubelasting en CO2-uitstoot (want je verbruikt echt zo veel houtsnippers/ gas/ stadsverwarming). De graaddagcorrectie is wel interessant voor de kengetallen die het (graaddag-gecorrigeerde) warmteverbruik berekenen.

Met behulp van finetuning bij het thema Brandstof en warmte , kan je graaddagen beschikbaar maken en vervolgens invullen.

Om heet effect terug te zien zet je bij kengetallen via finetuning bij het thema brandstoffen een of meer van de graaddag gecorrigeerde kengetallen aan.

Instructie voor het invoeren van gegevens

Instructie kengetallen en eventueel doelen

Die graaddag gecorrigeerde cijfers en grafieken helpen je analyseren of je echt brandstof hebt bespaard of dat een daling of stijging vooral te maken kwam doordat het een warm of juist koud jaar was.