Grafieken
Je kunt kiezen tussen twee grafieken: De Milieugrafiek en de CO2-grafiek. Kies de Milieu-grafiek als je de totale milieu-impact (CO2, NOx, Methaan, koolwaterstoffen, fijn stof, afval etc.) wilt zien. Wil je focussen op je CO2-impact? Kies dan voor de CO2-grafiek.
Let op: Afval is niet zichtbaar in de CO2-grafiek. Bekijk de help per thema voor afval voor meer toelichting.
Bij grafieken zie je onder elkaar:
- een cirkelgrafiek van het geselecteerde jaar met de verdeling van de milieubelasting/CO2-uitstoot over de thema’s.
- een staafgrafiek met de milieubelasting of CO2-footprint door de jaren heen plus eventueel het branchegemiddelde ernaast. De grafiek laat alleen de jaren zien die zijn geselecteerd in het tijdvenster.
- Een doelgrafiek als je organisatie aan deze grafiek een doel heeft toegevoegd.
Je kunt de grafieken op diverse manieren aanpassen en downloaden. Hieronder lees je meer.
Weergave aanpassen
Met onderstaande functies kan je je grafiek op maat maken:
- Normaliseren: Om jaren/locaties met elkaar of met een branchegemiddelde te vergelijken kun je je grafiek normaliseren (=relatief maken). Bijvoorbeeld: CO2-uitstoot per medewerker (fte) of Milieubelasting per productieomvang (kg drukwerk). Zie ook de ‘powertool’ onderaan deze pagina.
- Branchegemiddelde: Heb je je grafiek genormaliseerd dan kun je (indien beschikbaar) het branchegemiddelde ernaast zetten om je score daarmee te vergelijken. Meer informatie bij branchegemiddelde.
- Inzoomen op een thema: Selecteer in de kantlijn een thema dan zie een grafiek voor dat thema met een onderverdeling van de milieubelasting per ingevuld gegeven.
- Doelen: Onder de staafgrafiek kun je een doel toevoegen. Dat betekent dat je een doel koppelt aan de grafiek waar je naar kijkt. Als er al een doel is toegevoegd zie je daarvan de grafiek.
- Jaarindeling: Met de ovale knop “jaar” wissel je naar een weergave voor halve jaren, kwartalen of tertialen. De staafgrafiek krijgt dan meer staven. Het cirkeldiagram toont het geselecteerde jaardeel. Standaard kun je switchen naar halve jaren, maar als je je barometer wijzigt in het barometer beheer kan je kan bij “Peridode weergave” ook kiezen voor tertialen, kwartalen, maanden of deze weergave optie helemaal verwijderen. In de afbeelding hieronder zie je de weergave in halve jaren, met het 1e halve jaar in de cirkelgrafiek.
Tip: Als je bovenaan de blauwe waarschuwing krijgt “het huidige jaar ligt buiten het tijdvenster’ toont de grafiek de jaren binnen het tijdvenster + het huidige jaar.
Kopiejaren
Een jaar kopiëren doe je bijvoorbeeld als:
- jouw gegevens van dit jaar veel lijken op die van vorig jaar
- je graag wil weten wat het effect is van een milieumaatregel. Je past de getallen in de kopie aan en kunt daarna het effect bekijken.
Een jaar kopiëren betekent dat je de ingevulde gegevens overneemt in een nieuw jaar of een variant op het jaar. Je doet dat via barometer beheer.
Als een jaartal meer keren voorkomt in één barometer is eentje het ‘echte jaar’ (primair), die zie je standaard in de staafgrafiek. Kopiejaren zie je pas in de staafgrafiek als je er eentje selecteert (via de groene balk). Dat kopiejaar is dan in de grafiek diep van kleur tegen de lichtgekleurde ‘echte jaren’ in de achtergrond. Zie het voorbeeld hieronder.
Downloaden van grafieken
Met het grijze pijltje linksboven iedere grafiek kun je die grafiek downloaden. Je krijgt een uitgebreid keuzemenu:
- Bestandstype: Kies tussen PDF, PNG en html
- Aan-/uitzetten: Kies welke thema’s of milieu-items getoond moeten worden
- Titel en Footer: Je kunt de grafiek voorzien van een titel, bron en/of datum
- Legenda: Kies welke legenda weergave getoond moet worden (helemaal geen legenda, met waardes per thema/milieu-item of zonder de waardes)
- Reset allea: Weet je de oorpronkelijke instellingen niet meer? Dan kun je onderaan terug naar de default.