CO2 -footprint
In de CO2-footprint kan je per activiteit de bijdragen aan de CO2-emissie aflezen. Je kunt ook teruglezen welke CO2-emissiefactor is gebruikt. Je kunt kiezen uit drie indelingen van de CO2-footprints. Daarnaast kun je met een druk op de knop je CO2-footprint openbaar maken, een eis die steeds vaker wordt gesteld.
Wil je meer gedetailleerde help rond CO2-footprints? Kijk dan bij de Algemene help CO2-footprints.
Drie indelingen
In de kantlijn kan je kiezen tussen drie CO2-footprint indelingen. De cijfers van de CO2-footprints zijn hetzelfde, alleen de indeling verschilt.
- CO2-Prestatieladder:
- Verdeling van de items over scope 1 en scope 2 & Business Travel conform de CO2-Prestatieladder.
- Zakelijke reizen die niet met bedrijfsvoertuigen worden gemaakt (zoals vliegreizen, en gedeclareerde km) vallen hier onder ‘scope 2 & Business Travel’.
- Overige scope 3 items staan onder het kopje “CO2 scope 3” en worden niet meegerekend in het totaal.
- Met de ‘verberg’ scope 3 knop onderaan toont deze footprint alleen het gedeelte dat vereist is voor de CO2-Prestatieladder niveau 3.
- Compensatie wordt in deze footprint altijd weggelaten omdat dat niet meetelt voor de CO2-Prestatieladder.
- GHG-Protocol:
- Verdeling van de items over scope 1, 2 en 3 conform het Green House Gas Protocol.
- Thematisch:
- De meest herkenbare footprint omdat deze de thema indeling in de Milieubarometer volgt.
Let op 1: Afval is niet zichtbaar in de CO2-grafiek. Bekijk de help per thema voor afval voor meer toelichting.
Let op 2: De CO2-footprint in de Milieubarometer wordt weergegeven in CO2-equivalenten. Eén CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van 1 kilogram CO2 heeft. Door het gebruik van CO2-equivalenten, kan de invloed van de verschillende broeikasgassen bij elkaar opgeteld worden. De omrekening is gebaseerd op het Global Warming Potential (GWP) – dat is de mate waarin een gas bijdraagt aan het broeikaseffect.
Weergave aanpassen
- Normaliseren: Net als bij de grafieken en kengetallen is het mogelijk om de footprint te delen door een van de bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld de CO2-footprint per kg drukwerk of per m2 te bepalen.
- Jaarindeling: Met de ovale knop “jaar” wissel je naar een weergave voor halve jaren, kwartalen of tertialen. De staafgrafiek krijgt dan meer staven. Het cirkeldiagram toont het geselecteerde jaardeel. Standaard kun je switchen naar halve jaren, maar als je je barometer wijzigt in het barometer beheer kan je kan bij “periode weergave” ook kiezen voor tertialen, kwartalen, maanden of deze weergave optie helemaal verwijderen.
Tip: Voor de CO2-Prestatieladder kan je ook aangeven of en welk CO2-Prestatieladder niveau logo je wilt tonen bij de gedeelde footprint.
Kopiëren en publiceren
- Kopiëren: met het kopie-knopje links van de CO2-footprint kun je de CO2-footprint als tabel kopiëren en heel simpel kopiëren naar Excel/rekenblad of een rapport.
Tip Gebruik voor het plakken in een Word-document niet Ctrl + V, maar gebruik via de rechtermuisknop > opmaak samenvoegen of via het menu item plakken > plakken speciaal > opmaak samenvoegen.
- Delen: Met een druk op de knop ‘delen’ kun je je CO2-footprint publiceren op de Milieubarometer-website. Daarmee maak je hem openbaar.
- Je kunt per jaar één versie van de footprint delen. Keuzes die je daarbij maakt zijn:
- Engels of Nederlands
- absoluut of ‘genormaliseerd’
- Weergave (CO2-Prestatieladder, GHG protocol, Thematisch)
- Het overzicht van je gedeelde CO2-footprints vind je bij ‘beheer > Gedeelde CO2-footprints in de grijze balk.
Let op: Je kunt per jaar wel de footprints voor meerdere jaardelen en/of het hele jaar delen, maar per jaar(deel) kan je maar één weergave delen mbt:
- Taal (Nederlands òf Engels)
- Genormaliseerd òf absoluut
Tip: Wil je een gepubliceerde CO2-footprint updaten? Gebruik dan eerst de Stop met delen knop op de CO2-footprint pagina en deel daarna de CO2-footprint opnieuw met de Deel CO2-footprint knop.