Finetuning organisatie
Bij Finetuning-organisatie kun je:
- van meer barometers tegelijk de invullijst vergelijken en finetunen (gegevens activeren of juist verbergen)
- de titels van productieomvang aanpassen
- scope 3 items aan je CO2-footprint toevoegen
- titels van (een drietal) thema’s aanpassen
Je komt als volgt bij Finetuning-organisatie:
- Ga bij Invullen naar ‘Finetuning’ (rechtsboven)
- Klik door naar ‘Organisatie’.
Finetuning organisatie is alleen beschikbaar voor beheerders.
Finetuning meer barometers
- Zet items aan (groen) of uit (grijs) door erop te klikken.
- Een open groene stip betekent: staat aan maar in geen enkel jaar is een waarde ingevuld. Deze verdwijnen gelijk als je erop klikt.
- Een dichte groene stip betekent dat minstens één waarde is ingevuld. Hier moet je het verwijderen bevestigen omdat je dan ingevulde waarde(s) verwijderd.
Titels, eenheden en GHG categorie van items aanpassen
Bij enkele thema’s (hoofdstukken) zijn items wijzigbaar. Je herkent ze aan het potloodje achter de titel.
- Bedrijfsgegevens heeft vier items met de titel ‘productieomvang 1-4’. Bij Organisatie-finetuning kun je de titels (op organisatieniveau = voor alle barometers) wijzigen.
- Bij de scope drie hoofdstukken (zie ook hieronder) kun je de titel, de eenheid en de scope-3 categorie van zelf toegevoegde items wijzigen. Van andere items kan dat niet.
Toevoegen items bij scope 3 hoofdstukken en MVO-gegevens
Er zijn drie thema’s (hoofdstukken) die je zelf kunt (aan)vullen met items. Ook bij het thema MVO-gegevens kun je zelf gegevens toevoegen. Van die items stel je zelf de titel, eenheid, scope 3 categorie en CO2-factor in. Hiermee kun je je CO2-footprint uitbreiden met ketenemissies (GHG scope 3) die niet default in de Milieubarometer zitten. Denk aan de CO2-uitstoot van grondstoffen, de bouw van je bedrijfspand of het energiegebruik van verkochte producten. Op de helppagina over scope-3 emissies lees je welke scope-3 emissies in de Milieubarometer zijn ingebakken en hoe je je footprint gefaseerd kunt uitbreiden aan de hand van de GHG onderverdeling van scope 3.
Titels scope 3 hoofdstukken aanpassen
De default namen van de drie thema’s zijn:
- Papier (& Grondstoffen) – rood in de grafiek
Hierin zijn (in 2023) de oude thema’s Kantoorpapier en Grondstoffen samengevoegd. - Overige ketenemissies – lichtgrijs in de grafiek
- Overige ketenememissies (2) – donkergrijs in de grafiek
Je kunt de titels van deze drie thema’s wijzigen, je kunt alleen items niet verplaatsen tussen de thema’s. Onze ervaring is dat binnen scope 3 ‘Inkoop (= categorie 1)’ vaak het grootste is. Daarom denken we dat het handig kan zijn één thema daarvoor te reserveren. De resterende scope 3 items kunnen dan verdeeld worden over de andere twee thema’s, bijvoorbeeld in ketenemissies upstream en ketenemissies downstream.
Tip:
- Door de geschiedenis van de Milieubarometer hebben barometers in hun CO2-footprint vaak alleen kantoorpapier als grondstof. Alle andere grondstoffen hebben geen default CO2-factor. Vind je dat kantoorpapier eigenlijk niet in je CO2-footprint past omdat je de overige inkoop (van grondstoffen en diensten) niet in je CO2-footprint hebt zitten, dan kun je ook de CO2-factor van kantoorpapier op nul te zetten. Kantoorpapier telt dan nog wel mee in de Milieugrafiek maar niet in de CO2-grafiek en CO2-footprint.